Tandraspning

Nu måste ju alla hästälskare lyssna upp. Tydligen har det kommet ett nytt rön om att inte göra slentrianraspning tänderna på hästen från veterinärutbildningen då man menar att vassa tänder på hästar är normalt och att de fel som uppstår kommer av felaktig betsling och nosgrimma!
Något att tänka på om man ofta får åka till tandläkaren. Har raspat tänderna på Grodan en gång och då tyckte veterinären bara att han hade normala hakar ( hästar får mellan 7-9 års ålder hakar på kindtändern) och var väldigt fin i munnen! Stolt matte ;) Tycker dock att man ofta ska göra en munkontroll på hästen! Gärna någon utbildad som ser lite med andra ögon.
Nästa gång något känns fel i munnen på ens häst kanske man ska se över betsling, nosgrimma och ens egen ridning. Klart man ska fixa så hästen är fin i munnen men man kan inte bara behandla syntomen man måste behandla orsaken också annars kommer bara problemet tillbaka.

Läste dock att de undrade vad man ska göra då om man inte får ha vissa bett och nosgrimma och jag vill bara säga som många andra säger, byt om! Om man byter nosgrimma och bett ofta så hinner det oftast inte bli något krångel i munnen.
Mer kan ni läsa på http://www.hippson.se/blogs/VeterinarStudenterna/naturlig-forvirring-kring-hastens-tander.htm




Vi får se om den här forskningen håller i sig eller om de återgår till det gamla vanliga....

// Sara



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0