Lee Ragners skador

Nu kommer bilder på hur skadorna på min beloved Lee Ragner blev när vi kolliderade med de söta grisarna.

Jag ringde till jägaren förut och de hade inte hittat dem, men de ska fortsätta leta imorgon. En som har häst i samma stall som jag berättade ikväll att det kommer vara jakt onsdag-söndag (eller om det var fredag) i bjärka, så djuren kommer nog springa extra mycket över vägarna.. Ta't lugnt allihop!!



Hela vänstra sidan dimljuset och nedanför hängde lös. Dimljuset är helt borta och man ser skador på insidan också...


Lilla Lee ragner <3


ovanifrån.



i sprickorna på framsidan satt det vildsvinshår. =(

/Madde

bortom all kontroll

Igår när jag åkte hem ifrån stallet vid 21.30 på kvällen hände det som jag fruktat mest varje höst- och vinterhalvår så länge jag haft körtkort. Precis när jag hade kört upp för backen efter bron vid Bjärka säby tittar jag bak i backspegeln. Sara låg bakom i sin bil. När jag tittar fram igen några sekunder senare stod de bara där. Två vildsvin. Jag körde inte fortare än 50, men jag hann inte bromsa in. Det var som om allt gick i slowmotion men samtidigt gick allt så jävla fort. Det ena vildsvinet träffade jag på hela sidan, så den flög en bit, och den andra såg jag inte lika bra, men jag tror att jag träffade den främre delen av den. Båda försvann åt varsitt håll ut i skogen direkt efteråt.




Det var så fruktansvärt hemskt! Bilen sket jag i just då, och jag blev inte skadad, men tänk om vildsvinen var jätteskadade och led? Jag bröt ihop direkt efter krocken. Stackars Sara fick ta hand om mig. vi körde fram en bit in på en mindre väg och ringde polisen, som var så otroligt snäll! Jag kände mig som värsta mesen, men jag som vanligtvis har svårt att döda flugor ville aldrig behöva ha oturen att köra på vilt.

Fick beskriva exakt vart det var jag körde på dem så de kunde skicka ut eftersök. Däremot skulle jag inte märka ut platsen eftersom vildsvin kan vara väldigt aggressiva samt gå i större grupper. Efter samtalet med polisen fick jag hänga med hem till Sara och dricka varm saft o äta macka. Hon körde framför mig hela vägen från bjärka till sturefors, först i 20 km/h i någon km, seeen 30 och det snabbaste vi kom upp i var runt 45km/h. Snacka om bra kompis! Jägaren ringde mig nån timme senare för att fråga lite saker. Funderar på att ringa honom ikväll och fråga hur det gick. Jag hoppas att de hittade dem! Det skulle vara förskräckligt om de gick runt och långsamt plågades till döds av sina skador. Har jag tur så träffade jag den ena grisen på magrutorna (vi kan väl låtsas att grisar kan ha magrutor) så han bara fick lite träningsvärk. Den andra som jag inte träffade hela klarade sig nog ganska bra tror jag.. De var så söta! Inte alls som jag föreställt mig att vildsvin skulle se ut. De var smala, ljusgrå och väldigt långa och halvstora. De var antagligen bara året gamla.

Imorse när jag vaknade var det riktigt svårt att gå upp. Jag hade drömt traumadrömmar och sovit väldigt dåligt! Fick börja min dag med att ringa runt till försäkringsbolag och bilfirmor etc. på KIA försäkringen förklarade de snällt att självrisken skulle kosta 5000kr. Där kom nästa chock. hur skulle jag kunna hosta upp 5000 kronor bara sådär??? Min dag blev totalförstörd! Fick hur som helst masa mig iväg till bilverkstaden med min söndertrasade lilla Lee Ragner och mamma framför i Subarun (dvs min skjuts hem från bilverkstaden). Väl där gick verkstadskillen in och tittade på vad vi hade för försäkring på bilen, och det visade sig att vi tecknade en merförsäkring för olycka med vilt när vi köpte bilen. Yeeeees! Nu känns allt lite bättre. Är otroligt trött, så ska till stallet och rida lite lugnt nu och sen hem och sova direkt. Det känns som jag har gråtit en hel dag. Ögonen är helt svullna och huvudet dunkar.

Jag kommer inte köra fortare än 50-60km i timmen nu när jag kör i mörkret. Det kommer bli bilkö på brokindsleden ut till bjärka säby nu, så om möjligt, välj annan resväg. :) Lägger upp bilder på skadorna på bilen senare ikväll om jag är pigg nog..

Ha respekt för mörkret och för de vilda djurens brist på trafikvett när ni kör bil. Det kostar mer tid, pengar och energi att försöka tjäna in några minuter genom att köra lite fortare och som resultat inte hinna bromsa för vilt, än att ta det försiktigt och upptäcka faror och djur i tid.

/Madde

Slutkörd

Shit vilken dag!! Kom inte i säng förrän 2snåret inatt. Var ute och firade av en kompis som ska åka och jobba i Åre i vår. I förmiddags blev det en lugn utesväng på en pigg Sanzor. Mötte ett gäng hjortar som var väldigt intressanta. Snön gjorde vägarna ganska mjuka, så lite trav blev det. Invigde min nya overall från Hööks idag. Gud vad skönt att ha overall på sig när man rider ut. frös bara om fötterna:)

lillskruttan till systerdotter fyller 1 år idag så jag har proppat i mig 7 sorters kakor och tårta på barnkalas. Kändes skönt att dra till gymmet efteråt kan jag säga! 60 minuter spinning och 75 minuter poweryoga. Vi får se om jag ens kan använda mina ben imorgon när jag ska rida dressyr för Camilla.

Slänger in en gammal bild.

/Maddie


 

Sanzor första veckan efter ci hade flyttat till Bjärka. Det var vid det här
tillfället jag och min syster insåg hur smal han hade blivit på förra stället..



plutt och skrutt. Elton och Sanzor (: bild från.. 2007?

dålig update

Hallå! Sorry för dålig update. Det är svårt med orken när man jobbar 7-5 varje dag och dessutom har en häst som ska motioneras.

Igår hängde fina Lina med mig till stallet för en liten tur i ridhuset på min kebab. Det gick verkligen jättebra! Sanzor är helt klart bästa nybörjarhästen!! Stolt matte =). Traven däremot är ju väldigt skumpig(!) så det blev mest skritt, vilket Sanzor var heeelt nöjd med haha. Snacka om latmask.

Ikväll blir det ridlektion med markarbete för allas våran Jens. Är alltid på bra humör innan ridlektioner. Hoppas att det kommer gå lika bra som det har gjort tidigare gånger. Den här perioden har Sanzor verkligen varit så himla duktig!:)

/Maddie

Så ARG!

läste massa dumma kommentarer om ridsport så kunde inte låta bli att svara dessa okunniga människorna!

Jag vill bara skratta. 1 att människor skadas i denna sport går att undvika om man har rätt kunskap och RESPEKT för dessa djur på 600 kg. Sen visst det händer olyckor men då kan man ju sluta köra bil också! 2. Att ridsport inte är en sport är skrattretande.. skulle vilja se de som påstår detta rida en bana på 160 som Roffe gjort! haha skulle knappt få hästen att gå frammåt. 3. Att han vann Jerringpriset beror på att ridning är en av sveriges STÖRSTA sporter. De som inte har koll på detta kan knapast kalla sig sportintreserande med gott samvete. 4. Om inte ridsport har rätt till olika slags bidrag har banne mig inte hocky el fotboll de heller! 5. Att likna ridsport med djurplågeri är okunnigt. Ska man säga sånt måste man själv veta vad hästar är för djur. De är flykt djur och väger runt 600 kg. Vill de inte ha en ryttare på ryggen kan jag LOVA att den inte kommer bära en ryttare heller.
Jag är en ungdom som har ridit hela livet. Har ALDRIG misshandlat min häst. Har aldrig skadat mig allvarligt. Istället för att ränna runt i stan har jag varit i stallet och lärt mig ansvar. Ridsport ÄR en sport där man lär sig mer än att bara själva sporten. Man lär sig hästen, ett djur. Och man lär sig saker om en själv och om andra. Vännskapen som uppstår i stallet är ovärdeligt och att då jag hör många VUXNA nedvärdera vårat fina band mellan dessa djur gör mig illamående.

Jag kan inte vad några fotbollspelare heter... betyder detta att fotboll inte är en sport?

PUNKT SLUT.
// Sara

Missa inte!

Kvällsöppet ikväll kl 23.00 på 4:an kommer prata om ridsporten!!! Missa absolut inte! ;)



// Sara

feel like i'm on top of the world

Klättra är ju otroligt jävla kul!!!!! Det ger en världens kick när man lyckas ta sig upp för banorna =)
Har inte så mycket att skriva egentligen, har äntligen fått in alla mina stallgrejer in i en garderob här hemma, så nu ligger de inte i påsar i hallen länge. grymt skönt!

Imorgon ska jag tömköra alternativt longera min fina pålle. På lördag ska jag ut och kolla på Kandar. weihooo

/Maddie

Film från träningen

Nu kommer en film från träningen för Camilla igår. Det är skitdålig kvalite på den tyvärr.. Längtar tills i vår när man kan filma med filmkameran ute på banan!

ikväll ska jag åka till Hangaren i ryd och klättra med några kollegor. det ska bli sjukt skoj =) Hörs sen!!



/Maddie

söt video!



Inspiration av min medbloggerska. Här är en video på en skitsöt åsna, som alla säkert redan sett förut (den är ju några år gammal). Det är iaf en reklam för budweiser. Hur söt som helst!!

/Maddie

Dressyrträning ikväll

Ikväll 21-21.30 är det dressyrträning för CL. Dessutom ska jag hjälpa Jens att fodra innan dess, och så måste jag åka till NetonNet med min mobil, som det helt slagit över för nu...+ att jag måste äta middag innan stallet Hur ska jag hinna allt?

Jag är jättesugen på att åka ut till sharpman o travshopen för att kolla om de har något värt att köpa på rean. Meeen jag har inte tid. :( inte förrän nästa helg tyvärr.. Då kommer ju ALLT vara slut liksom..

Kanske uppdaterar  efter träningen ikväll, men tvivlar på det eftersom den är så sent. Ska tvinga  Sara att filma lite på träningen så det kommer nog en film imorgon :)

/Maddie

Försäkring

Hitta detta klipp på¨youtube! Det är reklam för en försäkring. Snacka om att jag garva!!! haha xD



Asså.. gud xD //Sara

huus

http://www.hemnet.se/bostad/gard-11rum-frotuna-gard-stockholm-upplands-bro-kommun-frotuna-gard-3278056

Nån som kan bidra med 46 miljoner till the Madeleine-fund?

Awsome!

Roffe vann jerringpriset!!! gogo

Själv tog jag över lille sanzor idag... första gången ja red ordentligt sen i sommras!!! Snacka om att ja kommer ha träningsvärk imorn ;) haha han var verkligen duktig men väääldigt seg ibörjan xD  men gick super :D
Vi började träna lite på sluta och bakdelsvänding som han inte gjort tidigare. Och så körde vi mycket öppna i galoppen för att han ska "sätta" sig lite mer på bakbenen. Jätte nöjd med honom :) Men stackars madde får nog rida en häst med träningsvärk imorn! Sorry Madde! :P

Sen tömkörde jag även lilla Galax som var lika dukitig idag som alltid! Vi tränade mycket på öka minska och gjorde mycket skänkelvikningar.

Nu har vi äntligen skickat papper till försäkringsbolaget så hoppas de skyndar sig!

Men nu e jag super trött så ska soova :D får se om jag kan ta mig ur sängen imorn ;)




// Sara

Yoga=träningsvärk!!

jag trodde inte man kunde få träningsvärk av yoga. Jag har iaf fått det i båda mina sidor. Det känns verkligen när jag böjer mig åt något håll. NICE säger jag bara :D Ska försöka gå på poweryogan på Feelgood varje söndag nu framöver, och se om det blir någon förbättring på styrkan i sitsen när jag rider.

Nu ska jag upp till min älskade Sanzor och plåga honom med lite markarbete tror jag :) Ska fodra åt stallchefen ikväll så lär ju inte komma hem förrän tidigast 9. Jag är verkligen långsam på att väga upp hösilage. så tråkigt :P

/Maddie

Mål och Ambitioner

Igår var jag på föreläsning med föreningen med Nina Fox Stark. Hon sa många tänkvärda saker och jag fick nog en och annan "aha"-upplevelse. Tydligast av allt var att jag blev jättetaggad att verkligen satsa på dressyren i år. och med satsa menar jag inte att jag ska klättra i klasserna, utan att jag ska slå förra årets resultat, generellt sett.

Tävlingssäsongen började faktiskt igår i Bjärka Säby. Det var träningstävling för Sanzors favoritdomare Karin Gomér, och som vanligt fick vi generöst med poäng. i LB:1'an red vi ihop 67,58% och i LA:1'an, som förövers kändes sådär, fick vi 63,68%. Det enda som kändes okej i LA'n var galoppen. Tror han blev lite trött och jag satt och spände mig för jag var så rädd att han skulle fatta galopp så fort jag la till höger skänkel. Det blev helt enkelt en ond cirkel. Nåväl, vi var iaf mycket nöjda med första klassen :).

Idag fick kebab en välförtjänt vilodag. Förra veckan red vi två dressyrlektioner och jag tränade en dag själv också. Han har varit så otroligt duktig den senaste veckan. Det känns som han vill göra rätt i de flesta fallen liksom. :)
Jag och syster gick ut och powerwalkade med Sanzor i 45 minuter.

Nu blir det bildbomb

/Maddie



Sanzor i sina solglasögon

Söta grodan

oh fin vovve. går den att äta?

Sanzor och ekarna ;)

Årets första snö

en totalt utmattad Sanzor efter träningen för Camilla Lindh förra söndagen

redan fredag... hmm

Hur kan det redan vara fredag?? Igår drog jag ut en framtand i underkäken så jag var sjukt mör och kände mig äcklig och äcklad större delen av dagen. inte förrän på kvällen släppte spänningarna i hakan, och de kom tillbaka när jag gick och la mig sen. typiskt!

Ikväll ska Sanzor tömköras. Har på känn att det kommer gå bra, han har gått så himla fint sista veckan =). Efteråt kanske jag ska ut, men just nu är jag astrött och ska upp tidigt imorrn så får se hur det blir med det.. Ska på föreläsning om mental coaching imorgon med nina Fox Starck i sundsmåla med BSRF.  är väldigt förväntansfull och ska se till att ha med mig ett fullt kollegieblock och en vässad penna =) Efter föreläsningen ska vi ha programridning för Karin Gomér i stallet. Ska rida LB:1 och LA:1. Har inte jättestora förväntningar på våra ritter, men jag ska verkligen anstränga mig till det yttersta för att det ska bli så bra som möjligt :) Första "tävlingen" för i år.

/Maddie

Rösta!

Kom igen och rösta för Roffe i kampen om Jerringspriset!!!

RÖSTA HÄR!

// Sara

new choo's

Igår fick Sanzor nya shoes. Jag önskar att jag fick lägga lika mkt pengar på nya skor till mig själv var 8e vecka som jag gör på honom.. orättvist! Dressyrmötet i stallet igår  var väldigt intressant. Känner mig väldigt taggad inför tävlingssäsongen 2012 just nu :). Jag har som mål att starta en regional tävling innan slutet på säsongen, mest för att känna skillnaden mellan lokal och regional, men också för att se hur mycket det krävs för att uppnå godkända resultat, eller kanske rent av komma till placering, om det är möjligt. Dessutom ska jag satsa på att slå förra årets resultat, som var klart godkända. Jag tävlar ju framför allt mot mig själv ute på tävlingsplatsen, och mitt högsta resultat förra året var på en klubbtävling, där jag fick 64% i LA. Enda gången... meen nothing is impossible!!

Om allt går som jag vill så skulle jag även vilja starta minst en hopptävling, fast den mest på skoj. :) Det är ju så jäkla kul o hoppa asså! Sanzor älskar det också, trots sin något underliga teknik haha.

nu ikväll blir det att hämta upp Sara på vägen ut till stallet, och sen kanske rida en liten stund för henne. Imorgon ska jag rida markarbete för Jens. har på känn att det kommer gå skeeetabra. wish me luck.

Doping

Jag tycker det är absolut fruktansvärt hur folk kan dopa sina hästar. Men som alla vet kan man även råka dopa sin häst omedvetet. Så nu innan tävlingarna sätter fart och läs igenom listan och se till att du inte missar något.




Läs listan här.

Håll coca-cola burkarna ifrån hästen!!! ;)

// Sara

Grodan

Tänkte att jag skulle skriva här hur det blev så att folk slipper fråga mig...

Grodan är inte bra och är halt på båda fram. Men man kan longera honom utan att något visas. Han reagerar ganska starkt på böjprovet dock.

Vi kommer invänta vad försäkringsbolaget säger men som det är nu kommer han aldrig kunna ridas normalt igen då han blir dålig när han pressas men det finns kanske en liten chans att han kan gå som promenadhäst/sällskapshäst.

Fast det är inget bra liv att vara promenadhäst för en häst som Grodan.... plus att ofta blir det så att man säljer de som promenad hästar och sen säljs de vidar och då kanske han får det jätte dåligt...

Han vill inte gärna lyfta på hovarna fram och stegrar när man ska sko honom fram (något han aldrig gjort förut) så han har ju ont....

Just nu väntar jag på att få pest eller koler.... dvs att avliva honom eller sälja honom som sällskapshäst...



// Sara

att springa or not.

jag behöver verkligen nån som sparkar mig i ändan för att jag ska orka pallra mig ut i spåret när det är mörkt och kallt. Ska jag springa? ska antagligen på dressyrmöte i stallet klockan 19, så jag hinner ju gott och väl. kanske rent av skulle ta det på väg till stallet. så får det bli! Stannar i vidingsjö på vägen o drar en femma, eller 2,5 beroende på hur mkt tid jag har.

Om nån vill följa med äre bara ringa :) Sticker vid halv 6.

ciaoo

/Maddie

Hööks inköp

Var på hööks idag och köpte de är grejerna :




(fast ett dressyr)

Ska även köpa BoT armbågsskydd men det kommer inte fören nästa veck tyvärr :(

// sara

The Colt

Har idag tittat på filmen The Colt, rekomenderar!

Den handlar om en man som heter Jim vars sto får en fölunge mitt i kriget. Fölet blir en symbol av hopp för alla soldater och man får se hur fiender kämpar tilsammans för att hålla fölungen vid liv.

Tyckte den var bra :) Fast inte bästa hästfilmen jag sett.



// Sara


träningsvärk

och så vill jag tillägga att jag har inte fått träningsvärk när jag ridit på... skitlänge. Idag har jag träningsvärk i hela ryggen, nedre delen av magen och innerlåren (aj).

känner mig lite småstel... Tyckte inte jag gjorde något annorlunda när jag red igår. kanske var lite mer följsam än vanligt eller nåt. who knows..

/Maddie

Dressage <3

Vad jag älskar ridning när det går bra. Igår red jag för en dressyrtränare jag funderat på att rida för ett bra tag nu, och en mamma till en tjej i stallet hade fixat så hon kom till bjärka och hade tre lektioner igår. Det gick så sjukt bra! på slutet kändes det som om jag typ kunde prata med Sanzor och han lyssnade på vad jag sa. Okej, mkt överdrivet, men det är väldigt ovanligt att när man rider sanzor få känslan av att han i fullständigt väntar på ens hjälper och inte bara älgar på som han kan göra ibland.

Jag fick börja passet med att rida runt som jag gör när jag är själv så Camilla fick se vad som behöver korrigeras osv. Sedan fick jag öva lite på kvickheten med mina hjälper, samt att Sanzor skulle lyssna på mig och inte bara skita i mig när jag ber honom om saker. Förvänd galopp på volt med inåtställning var skitjobbigt både mentalt och fysiskt för både mig och Sanzor. Det är ju  typ som att gå på händer haha. Skitnyttigt för hästen är det tydligen, och det märktes verkligen! I slutet var han som en gummiboll och ett gummiband, och han var ett bildäck i formen, inte en vattenkanna :D Älskar Camillas jämförelser haha.

Nöjd häst, som verkade tycka träningen var riktigt rolig för en gång skull, och öööverlycklig ryttare, som fick lite hopp inför tävlingssäsongen 2012. kanske går att klättra lite mer uppåt i resultaten än förra sommaren.

Nu i veckan blir det mer träning på det jag gjorde med Camilla, och hoppas att det går lika smooth som då!


/Maddie

Go Roffe

Nu är alla poäng färdiställda och våran älskade Rolf-Göran Bengtsson tog hem titeln som VÄRLDS 1:A i hoppning! Stolta kan vi vara! Det har han förtjänat!

Resten av listan kan ni se här.



// Sara

Busponnys och iskallt ridhus

Idag åkte jag upp till stallet vid halv 12 för att hjälpa Anna tömköra hennes ponny. Vi har tömkört rätt mycket innan och det har gått supert men idag blev det ett steg tillbaka. Men det gör inget! :) Vi är possetiva ;)

Sen har jag mockat och kollat lite på när Madde ridit dressyrlektion (gick as bra för dem! Madde sken när hon kom ut ur ridhuset ) medans man själv stod på läktarn och frös något som in i helvete... Hatar när det blir så kallt i ridhuset att fingrarna fryser fast i sargen.

Helt plötsligt får man ett samtal från Anna. Då har hon varit ute och gått med Temper och han hade kommit lös. Så jag gick ut på baksidan och där kom Temper så glatt skrittande. Var riktigt nöjd med att få äta lite gäs från åkern kan jag lova!!

Och så hade jag sådan super tur att Hanna och Vilma putasde innan vi skulle åka hem så de var så gulliga och putsa mina skor och träns :D haha ibland äre bra att skjutsa folk! Gentjänster är BRAAAA! :D


Ignorera min fula min! Men Grodan är söt <3


Myys <3



Sanzor och hans hagkompis Grey

hehe sanzor dååå... så söt i sin huva :)

Temper på vift

Snälla Hanna som putsa mitt träns :D (läs deras blogg här)

Imorgon blir det att åka iväg med Grodan och se om han kommer bli bra.. håll tummarna!!!



// Sara

Bot till alla!

Jag är en sådan människa som ÄLSKAR Back on Track... har både lindor, stallbandage och ryggfilt till pållen!

 och till min mamma som har problem i ryggen och jobbar på kontor köpte jagf och syrran bot rygg och nacke till människa.

 Även jag har för länge sedan dragit sönder legamenten i handleden (hehe håll koll på linan vid longering!) så använder mig av bot handledsskydd för att klara av de tyngre jobben. Så nu har jag även bestämt mig för att skaffa ett till armbågen också då smärtan kommer och går från att jag åkte av. Måste ju kunna rida!! :)



Stor hiss!! // Sara

Vi ser det snöar

Idag har det blivit en riktigt lång dag i stallet. Kom upp vid 12 för att hjälpa min kompis Daniella löshoppa deras ungponny för första gången och oj vad duktig hon var! Riktigt cool trots första gången. Hon till och med busa för oss lite och sprang under tråden. Super söt! :D

Sen blev det att tömköra Galaxen. Alltid lika duktig och idag en piggponny!



Sen stanna jag en stund för att små pyssla med saker man annars aldrig hinner med :P

Men när jag skulle hänga tillbaka min tömkörningsgjord fick jag mig en överaskning! längst upp på mitt schabrak låg stallkatten tom! Han verkade väldigt bekväm kan jag lova!! ;)




Hade inte hjäta att lämna kvar han där uppe för då skulle han väl bli inslåst :P

Något som jag tycker är onödigt är ju snön som kommer nu!! Till jul och nyår hade ju vart bättre... Fick mig dock ett skratt när jag såg Sanzor i hagen!! Flughuva mitt i snön ;)



super söt!!

// Sara


EC hand

Nu finns det en produkt ute som hjälper ryttaren att korrigera kontakten mellan hästens mun och handen. Tycker det är en super uppfinning då man även kan se om man håller mer på ena handen än den andra.



produkten kan ni läsa mer om här.
//Sara

Hööks

Nu under julen fick jag ju presentkort på hööks så här är några grejer jag är sugen på att köpa :)



HV polo tröja


kilinlägg att ha i ridstövlarna tills de "sjunkit" ner lite.

däckelunderläg till min tömkörningsgjord

och de här schabraket :) behöver ett grått dressyrschabrak

// Sara

Patriks kür

Tänkte lägga in ett klipp från Patriks ritt på Scandic. De samla ihop 80,05%!



//sara

svrf 100 år

I år fyller svrf 100 år... hoppas att talesättet vishet kommer med åren stämmer in även på svrf!!



//sara

2012


RSS 

2.0

design by noalik.blogg.se