kliniken idag!


uselt eller hur

jag har varit kass på att uppdatera. har verkligen känt att har jag inget vettigt att skriva kan jag lika gärna skita i det..

Idag drog jag med karl min till tornby.. eller egentligen ville han ut och jag suckade, sa att är du seriös, en lönesöndag ute på tornby??? och det slutade såklart med att jag shoppade och inte han.. Från hööks fick jag med mig tyska plastborstar som jag hört så mycket gott om. Upp till bevis. är de dåliga åker de i soporna. Gissa vilken färg jag tog ;) ROSA såklart!!!! Tycker det är skitdåligt att beskrivningarna om borstarna bara är på tyska!

Jag betalade borstarna med mitt hööks-stämpelkort som var fullt (man får 150 kronor att handla för när man fyllt ett sånt), men eftersom borstarna kostade 149;- var jag tvungen att handla något mer....????? gud så onödigt! Men köpte lite hästgodis också =)



/Maddie

Kunskap är makt

Jag är en sån här männsika som bara ÄLSKAR att lära mig ny information om hästens vård och dess anatomi och liknande.
Jag tycker att kan man inte hästen i sitt hela och om man inte kan olika sjukdomar så ska man kanske fundera en andra gång på att man borde ha häst själv.
 En lösning då är att kanske ställa sin häst i ett stall där det finns människor som har lite mer koll. Jag menar inte så att man på något sätt behandlar hästen illa med vilja men små saker kan lätt bli värre om man inte gör något åt det på en gång.

Det finns så många sjukdomar och åkomor som kan förstöra hästen om det inte behandlas rätt. Jag uppmanar er till att ta reda på så mycket infromation ni kan! Är hästen halt? Ja då läser ni på eller frågar någon om hur man kan göra för att undvika mer skada. Visste ni tillexepel att om hästen hostar för mycket en längre period utan att man behandlar för orsaken kan det få kroniska konsekvenser.

Eller att mugg är som kolik? Mugg är bara ett samlingsnamn för olika sårbildningar som orskar besvär för hästen. De finns alltså fler orsaker än 1 för att de får dem och de har alla olika behandlingssätt. 

Eller visste ni att hästar som inte är skodda ska absolut inte stå på betong för länge för att betong drar ut fukten ur hoven?

Vet ni hur man behandlar stålröta? Vet ni vilka syntomer stålröta har?

Jag har turen att stå i ett stall med många människor så om inte jag vet vad jag ska göra finns det många att fråga men alla har inte den lyxen tyvärr.

Självklart ska man alltid försöka kontakta veterinär ( och i vissa fall hovslagare) när något är fel. Men för att undvika mer skada börja med förbereda dig själv. Lär dig så mycket du kan för att kunna hjälpa din häst på bästa sätt.

Jag gillar att läsa Veterinärstudenternas blogg på hippson, där finns det alltid ny och intressant information. 

Några saker man bör veta om sin häst:
Normal temp, puls och andning
Normalt beteende vid hanterin och ridning
Känslighet
Gamla skador


// Sara 

Hemma kväll

Idag blev det inget stall för mig.. kan knappt röra mig ifrån igår och som kaka på det har jag feber.. igen! Suck.. och antingen imorn eller på söndag måste jag rida Grodan önska mig lycka till! ;)

Nu ska man väl slå sig ner med lite fredags godis och kolla på idol :D

// Sara

Inget mer Flyinge!

Nu är det slut för Flyinges avel.. de har varit sveriges avelsmedelpunkt i 350 år men på grund av att det gått neråt i ekonomin i flera år så upphör Flyinge..

Läs mer här

Så himla tråkigt för flyinge har ju varit en medelpunkt för oss hästälskare när det kommer till avel.



// Sara

Uppdatering torkan är över!

Nu är tentan ÄNTLIGEN slut så nu kan jag börja uppdatera som vanligt igen yey!! Idag har jag och Grodan tagit en långpromenad som kompesation för att jag inte hunnit med att gosa som vanligt ;) och i helgen blir det att prova och se om det går att rida hästen :D yey!! Sen nästa vecka har barnen i stallet höstlov så i helgen blir det väl att planera in några grejer ;) aldrig slipper man undan och bara få slappa!! Tur att jag tycker det är kul att vara ungdomsordförande :P

Fick en fin liten present från Lovisa och henne mamma i stallet idag :) Fick ett presentkort på HM som tack för att jag hjälpte till att frisera deras foderponny Hugo. TACK!! :D

Också tack till Maleene och Elsa som hjälpte mig att mocka igår så mitt känsliga fullblod slapp stressmatte.

Bara 3 dagar kvar tills återbesök.. håll tummarna för oss!



Nu blir det att åka till Madde och så ska hon slavdriva mig i skogen.. suck.. jag har verkligen VÄRLDENS SÄMSTA kondition...

// Sara 

Orange

Vanligtvis gillar jag när det är stilrent men hitta ett orange shabrak från shockemöhle som jag bara MÅSTE ha till min mörkbruna lilla häst.



Självklart ska det matchas med gråa lindor ;)

Läs mer här

// Sara


Helgen

Gud vad dålig uppdatering det varit i helgen! Men det går att förklara ;) i fredags så hjälpte jag till med att ta in hästar och sen knoppa jag och gjorde sanzor tävlings fin så Madde skulle hinna till filmkvällen. Sen på lördagens som sagt tävla ju madde och jag följde med som hästskötare. På söndagen blev det att klipp/rycka ponny man och gå promenad med madde och sanzor och sen blev det filmeftermiddag (?) AWSOME! Sen när jag inte var i stallet eller med kompisar plugga jag till tentan... Så därför har jag varit seg :P

Igår pluggade jag tills 3 sen kom Daniella och åt kladdkaka med mig. Alltid lika trevligt! :D

Med Grodan igår så pyssla jag lite med han. Skrubbade hans hovar med min hovborste (köpt på fredriksborg) Den är värkligen super bra :) Mycket bättre än en diskborste. Den har två längder av strån. kortare i mitten och lite längre runt om. Det gör att den verkligen kommer åt runt nitarna och tar bort små stenar som kan kila in sig mellan skon och sulan.







// Sara

What a day!!!

Shit vilken härlig dag det har varit!! Tog mig upp tidigt till stallet. Hann med rengöring av vattenkopp, krubba, vattenkopp i hagen, mockning, finputsning av tävlingsträns samt lädergrimma och en promenad i höstsolen med Sara och Grodan. Det var så himla skönt att kunna ta det lugnt i stallet och göra allt i lugn och ro utan 1000 andra människor, eller stress över hur mycket klockan är.

Ikväll har jag varit på poweryoga på Feelgood. Ska antagligen köpa årskort där och börja gå regelbundet på yogan. Det kommer förhoppningsvis hjälpa mig i ridningen, eftersom man får starkare hållning, och man lär sig andas. Andas är något som jag och så många andra glömmer bort när man rider. andas man inte kan man ju inte slappna av :)

Läggdags. Hoppas nästa helg blir lika fin som den här har varit!




/Maddie

Sjukligt trött

Som ni ser i nedstående inlägg var Madde och Sanzor super duktiga idag :) ska tillomed lägga ut ett klipp från idag men gör det imorgon :)

Grodan har bara fått vara häst idag så imorgon kommer det vara JÄTTE KUL att skritta han xD Har även nu bestämt mig för att skritta honom uppsuttet någon gång nästa helg dock med full säkerhets mundering på.. någon som kan låna ut en kudde??

Idag på tävlingen blev jag så himla upprörd av 2 anledningar.

1: Det var MASSVIS med ryttare som red Lc:1 som jag VET tävlar La:1... hm gillas inte!

2: Några som satt på läktarn bredvid mig satt och disskutera hur de ljuga om en häst som skulle säljas för att den skulle säljas lättare.. j*vla svin människor.. var 2 sekunder ifrån ha gå dit och berätta för dem att det är OLAGLIT att ljuga om saker vid försäljning.

Att det finns sådana människor!!!!!

Aja...



Nu är både jag och Grodan trötta på ridförbud!!!!

// Sara

and videoklippet.

Även om Sara varnar känsliga tittare för filmen nedanför, så vet jag att jättemånga är precis som jag... tittar ändå. Jag önskar så innerligt att jag inte hade tittat på den filmen. Jag trodde den skulle innehålla lite obehagliga klipp på hästar som gick omkull.. Men för er som funderar på att titta på den, LÅT BLI. Dvs om ni inte vill se en häst som galopperar i full fart och sedan bryter benet så illa att det hänger och slänger, men hästen har så hög fart att den inte kan stanna utan fortsätter galoppera på benet som är HELT av. jag mår fortfarande illa när jag tänker på det.


rysningar i hela kroppen!!

/Madde

Nya Täcket!

Här är Sanzors nya transporttäcke som jag fyndade på Sharpman för några veckor sen. :)

/Maddie

Årets sista tävling

Dagen började klockan kvart i 6 hemma i lägenheten och slutar här. Nu ska jag slappa järnet hela kvällen! Adele är på, likaså mjukisbyxorna.

Idag tävlade jag och Sanzor på Vreta. Stjärnorps ridklubb hade ju som nämnt anordnat tävlingen. Det var INGA skyltar till tävlingen, så det var tur att jag hade Sara med mig. Annars hade jag aldrig hittat. Framridningen däremot var Super!!! Var i stort sett ensam inne på framridningen båda gångerna. Min jävla sadel störde min koncentration något enormt första klassen då den knarrade så sjukligt högt att höll på att bli fly förbannad på den.
LC:1an gick verkligen kasst. Hästen var lång, och jag satt i princip och spände hela min kropp inklusive armarna. not the perfect combination... Spänd häst och spänd ryttare gav 64,4% med kommentaren "Mjukt och prydligt ridet. Önskar mer genomgående lite mer energi. Forma och få hästen mer eftergiven i innersidan."
i LB:1an gick det så himla mycket bättre! Vi satte inte alla ökningar som vi skulle, men de var ändå snäppet bättre än de har varit på tidigare tävlingar. Snåljåpedomaren gav i princip alla ekipage i början låga poäng.. Jag fick 62,4% och kommentaren "häst med trevlig energi (!! haha har sanzor någonsin energi) och takt, men behöver bli stadigare mellan hjälperna. Blev idag lite markbunden i galoppen. Lycka till."

Den senaste domaren dömde tsm med två andra domare finalen i div 3 i våras, och då gav hon mig 54% på en LC:2a när de andra domarna gav mig 63% och 65%.. Men jag tycker att det gick sjukt bra i LB'n idag :) Stolt matte!

När vi kom tillbaka till stallet stod en ny box iordningfixad till Sanzor. Tack snälla Jens, eller vem det nu än var, som tömde den gamla boxen och la in nytt spån i den nya.
 


/Maddie


Inte för känsliga människor

I usa låter man hästar som är 2 år köra galopp i en fart de aldrig annars kommer att använda även i lopp för att dra åt sig köpar. Djurplågeri??

Det är så att en häst slutar inte växa förän vid ca 8 års ålder!! och innan de är 5 år ska man inte ens sitta på dem i trav för att deras skelett håller inte.

Varning känsliga människor ska inte titta.



Det finns inga ord för att beskriva det.... I allafall inga man ska skriva offentligt...
// Sara

Häst hjälte

Läste om att några hästar som skulle avlivas fick ett nytt hem istället hos släktingen till den som varnvårdade dem. Tydligen har de det  bra nu :)

Läs Här

När man rädda djur från döden förtjänar man att bli uppmärksammad om det. Eftersom det är djur och inte människor blir de inte lika viktigt att rädda dem så en applåd åt dem som gör det i allafall!!



// Sara

helt färdig!

Inget stall idag, men ack två pass på Frisk Sport & Fitness. jag kan typ inte lyfta armarna, och det är tungt att gå. klockan är halv 10 och jag vill gå och lägga mig. Imorgon blire förberedelser inför tävlingen på lördag, och så ska jag rida igenom LC'n. Btw, fick INGEN träningsvärk i rumpan efter ridpasset igår :( buuhu! men Sanzor var så himla duktig så det gjorde inte något :)

shit vad trött jag är! meeen imorron är det....... Friday friday gotta get down on fridaay. Jag får alltid den låten på hjärnan varje fredag. TACK rebecka black, tack......


Sov så gott allihopa :)

/Maddie

Sanning och Konsekvens

Vet inte om ni såg på programmet Sanning&Konsekvens men de pratade om oseriösa hästhandlare och man blir nästan mörkrädd... Nästa gång jag köper häst kommer jag tusan röntga alla ben och rygg. Men samtidigt känns det dumt för man ska ju kunna LITA på den personen man köper av... jag skulle aldrig ljuga till någon om jag skulle sälja Grodan.

 Ja min häst har veka kotor fram och hängiga knän, ja han kan bocka ifall han inte rids ordentlig och ja han är en krubbitare om han inte får gå ut tillräckligt mycket. Skulle aldrig ljuga om det ifall någon ville köpa honom.

Något annat som stör mig är alla överpriser!! Ser hästar till höger och vänster som inte ser mycket mer ut för världen än Grodan som ligger på 100.000 kr... helt otroligt.

Snacka om att man får anlita ett proffs vid hästköp xD


// Sara

Långdag

Idag kommer det bli en riktigt långdag! Tur att jag är ledig imorgon!! Idag börjar dagen med semenarium på Liu sen blir det 5 timmars hård plugg tills tentan sen är det dax för återträff och disskution om VFU:n... kul kul...

Börjar undra vad jag ska göra med min stackars häst. Det finns ingen ont i honom men just nu när han inte får gå med andra hästar i hagen blir han på bushumör och igår fick jag kämpa ett tag innan han sluta kasta runt... Hoppas han blir bra så han slipper vara själv :) Då kanske han blir "normal" igen xD

I helgen blir det att hjälpa till med insläpp fredag och sen vidare på tjejkväll, rycka man lördag, följa med på tävling lördag och på söndag blir det förtjänt vila!! och eftermiddags fodring :P och filmkväll xD ojoj.. när ska man hinna plugga!?



VÄRME!! vill ha....

// Sara

Pictures

Nu kommer några bilder från helgen :)





Stalleeet


Sadelkammaren :)


Klippa Calizto


Tog massor härliga höstbilder på Erica :)


Supersöta Boris <3

/Maddie

Inför Lördag

På lördag är det dags för årets sista tävling, som tar plats i Vreta, och anordnas av stjärnorps ridklubb. Jag har varit inne och tittat på de preliminära startlistorna, och det ser helt ärligt ut som en femåring har gjort dem! Min första start är 10.21, och min andra 14.10. En annan tjej som tävlar från samma klubb som jag fick sin första starttid 9.53 och sin andra 17.42. Hur tänkte man där liksom? inte en chans att jag står och glor i 3.5 timmar mellan mina starter. Har försökt få tag på tävlingsansvarig hela dagen, men hon är skitsvår att få tag på..

På lördag ska jag rida LC:1 och LB:1. Sanzor har ju knappt orkar rida LB och LA samma tävling, så jag hoppas att han ska kännas lite fräschare efter LC'n så vi kan ge allt vi har i LB'n också :)

Nu ska jag hämta sara, åka upp till stallet och rida dressyrlektion för henne. Blir nog mycket sitsträning och lite programträning. och jag ska INTE glömma mina ridskor hemma i hallen idag... Inte sporrarna heller... och inte bilnyckeln!!! Målet med dagens lektion är: TRÄNINGSVÄRK I RUMPAN. :) berättar imorgon om jag lyckades med mitt enkla mål.

Hej så länge!



Jag tycker rent ut sagt att det är pinsamt att ha dålig sits... usch usch

/Maddie

Återbesök

Nu har jag och Grodan fått en tid på kliniken kl 9.30 den 31 oktober (på nästa måndag) :D hoppas hoppas hoppas det är bra men tyvärr har jag en känsla av att han måste behandlas igen för när jag tömkörde kändas han inte framåt :S aja snart får jag reda på det i allafall :D



// Sara

Äntligen!!

Nu blire ingen mer kyla för mig!!





// Sara

You can hate but never break me

I Fredags började min resa ner till skövde/skara/axvall/olofstorp och en av mina absolut bästa vänner Erica. Hon kom och hämtade mig i sin audi med rosa rattludd på skövde station och sen bar det av hem till gården. :) På lördagen hann vi med att rida, klippa båda hästarna och gå promenad med den hyperaktiva, normalt late, hunden Singo. Dagen började med utsläpp klockan 8, och slutade med filmen Water for elephants. Den filmen kan jag rekommendera! Dessutom gosade vi o busade massor med Ericas 4veckor gamla kattunge Boris :) GRYMT söt katt!!!! Söndagen började även den kl8. Vi hann gå ut i skogen när Ericas föräldrar jagade med deras lilla tax Ebba. Hon sprang o sprang efter rådjuren, men när de var i skjut-läge stod skytten och drack kaffe haha. Kändes som om det var lite meant to be, men tanke på att jag var med. Tack vare kaffepausen finns det nu två lyckligt levande rådjur i västergötlands skogar. iaf ett tag till. Innan jag åkte hem hann vi rida ut en sväng över stubbåkrarna. Det var jättemysigt!! Tog en drös med bilder som läggs ner nedanför :)

Idag var jag så himla taggad på lektion. Dvs ända tills jag blev sönderstressad och först glömde bilnyckel, sen ridskor. tur att jag fick låna stövlar av Sara. Lektionen gick bra, men det kändes bajs fram till slutet. Hatar den känslan. Känner mig inte riktigt redo för tävling på lördag.. Men jag ska rida tills jag stupar :)

Nu blire dusch o sen läggdags!

BTW, Missa inte Sanning och konsekvens som handlar om oseriösa hästhandlare kl 20.00 på tv3 imorgon.


/Maddie 


Stallet

Jaha Blogg.se har uppenbara problem.. Det går inte ladda upp fler bilder. suck! aja får la bli imorrn då...


Ridlära

Den finns en bok av Bo Tibblin som heter Ridlära och den är helt suvurän! I den finns det förklaringar om nästan alla dressyr moment, hästen beteende och anatomi. Det är hästfolkets bibel! Den tar verkligen upp allt som rör själva ridningen. Rekomenderar er verkligen att köpa den!! :) LOVE IT!!

finns att köpa på bokia för 217:-



// Sara


Sorry

Förlåt för kass uppdatering. Jag har ju som känt varit bortrest i helgen, och igår var dagen så fullspäckad att jag inte hann blogga. Ska försöka få lite tid ikväll efter min ridlektion. :) Då kommer även massa bilder från helgen!

/Maddie

Eagle & Quino

Innan jag köpte Grodan hade jag och min syrra två helt unika hästar. Min syrra hade en gammal travare på foder som visade sig vara en riktig vinnare i allt.
Inte nog med att han var stor pamp inom travvärlden han kvalade distans sm (innan vi fick honom) och hos oss lyckades han både klara av godkänd dressyr arbete hoppa 1,10 och hoppa terräng hinder. Han var verkligen världens snällaste häst som ALLA kunde köra och rida.
Eagle fick dessutom världens bästa kompis i min förra häst Quino.
Quino var ett belgiskt varmblod som var väldigt speciel. Han hade varit hingst ganska länge så han hade hingst beteende men mot mig var han världens goaste :)
Quino var också en sådär alldeles underbar allround häst. Han hade väldigt taktmässiga och mjuka gångarter men var väldigt svår riden i dressyren. I hoppningen däremot kunde vem som helst hoppa upp! Var verkligen världens bästa läromästare i hoppning då han sög sig mot hindrena.
Hoppade 140 enstaka hinder på honom men tävla tyvärr aldrig. Båda hästarna är tyvärr döda nu och självklart saknar jag dem 100 gånger om! Så här kommer lite gamla sommarbilder på dem :)
( nu kommer ni se varför ja hatar rosa i hästvärlden!)


Syrran och Eagle

Jag och Quino

Quino <3

Eagle kan också gå fiint :)

Så länge sen känns det som....

Lilla Eagle ser ut som en ponny här :P

Oj checka in magen ;)

Det verkar dock som om alla hästar ja ägt älskar att rulla sig...

Bästa vänner!
Kommer aldrig glömma de här två charmörerna :) Finns hundra roliga minnen och tuffa situationer vi varit med om men ska nog inte skriva det här på bloggen. Det lär bli en hel novell då ;)

P.S Ser ni? Rosa är fienden om man har en fux häst!!! som dessutom var en ganska "manlighäst" d.s
// Sara


trött & paket

Just nu är jag sjukt trött och därför får det bli en snabb förklaring av dagen. Idag hjälpte jag Hannah & Vilma att tömköra Speedy och som vanligt gick det super. Men sen skulle ja tömköra Grodan. Ibörjan gick det jätte bra men sen blev han rädd för något och fick världens ryck. Stackarn vart jätte rädd :( Imorgon på morgonen får Grodan sista medecinen så efter det blir det ingen mer betfor!!! Får hoppas att han lugnar ner sig då :)
Har även fått mitt paket från hööks!! som innehåller nya sporrar ,ländtäcke i ull och boots :) men lägger upp bilder på det imorn.... nu ska ja fortsätta glo på tv och käka godis ;)



// Sara


Seabiscit

Den här filmen handlar om tre väldigt olika män som alla har nått botten. Tills en dag då de stöter på det agressiva lilla fullblodet Seabiscit. Den handlar om hopp och om att förverkliga sina drömmar. Den är helt fatastisk och jag rekomenderar den varmt!!

Det som gör den ännu mer underbar är att den är baserad på en sann berättelse...


Första mötet mellan Red och Seabiscit


// Sara

Höstdag

Idag kom Lalla och hälsa på i stallet så vi tog en lite promenad med Grodan och skvallrade lite :) När vi går förbi slottet kommer två kvinnor med barn som vill klappa på Grodan. Det var dagens samhällstjänst ;)







Kolla in mitt fina hjärta i fejjat ;) resultat av gårdagens utgång...



// Sara

Köp av häst..

Man har ganska många skräck exempel på köp av häst. Hästar som kommer till sitt nya hem och har någon form av deffekt som inte fanns innan (?) Läste nyss om en familj som köpt en häst som blev helt crazy men säljarna påstår att problemet måste kommit under de 3 dagar ägarna hann ha hästen innan problemet upptäcktes (?)


Läs mer här

usch man får nästan börja ta blodprov på hästarna innan köp och testa så de inte har ex lugnande eller smärtstillande i kroppen....



// Sara


Mys vovve

Idag vakna jag av en stor svart hund som la upp tassarna på täcket och ville gosa... inte helt fel :D Så nu ska jag spendera morgonen med syrrans hund och slöa lite framför tv. Vid halv två blir det att åka till stallet och så ska jag fodra eftemiddags maten och hjälpa till att ta in hästarna, snäll är jag! haha nej det är faktiskt så att det förra stallet jag stod i hjälpte man alltid till om man kunde och det kommer nog sitta kvar i all evighet :)  

Glömde väl skriva det igår att det var OMÖJLIGT att gå med Grodan. Han vart helt plötsligt 170 hög och dansade runt. Så jag tänkte fine då går jag i ridhuset ist men det blev ingen skillnad där inte... suck lugn och kontrolerad träning var det ja.



// Sara

Skulle inte sitta fel

En student som hade praktik blev trampad av en häst på foten och fick 64.000 kr.. hoppas den studenten gör något vettigt av de!! Herre gud.. seriöst så mycket pengar för att bli trampad av en häst... kanske köpa ett par stålhätte skor??
Läs hela artikeln här



// Sara

Nypon

Jag är väldigt intresserad av om nypon som tillskotts foder verkligen fungerar. På människor finns det veteskapliga undersökningar på att det hjälper människor med reautism och liknande led problem.

 Det finns några få även för hästar men inte tillräckligt många för att bevisa att det hjälper. Men tycker att om man proppar i sina hästar biotin och e-vitamin kan man lika gärna tro att nypon också fungerar.

 För det hoppas jag ni vet att det inte finns några vetenskapliga bevis att biotin eller e-vitamin funkar?? E-vitamin dessutom producerar hästarna själva ;)

Om man har lite större problem med lederna så tycker jag man ska pröva produkter med djävulskloi sig. Tyvärr är det så att man inte får tävla på det då det är veteskapligt bevisat att ha en inflamations lindrande effekt.

Om man har allvarliga problem ska man självfallet ringa veterinär!


innehåller djävulsklo från hippson
http://www.hippson.se/shop/hastfoder/fo-der/djavulsklo-harpagophytum-procumbens-1-l-for.htm


GULA Reflexer

Idag har jag varit och köpt reflexer och boots på hööks. Funderade på att köpa de rosa reflex bootsen då jag hatar rosa häst saker och tänkte låta Grodan ha dem i hagen så jag inte blir arg när han tar sönder dem men kunde inte... fanns ingen chans att jag kunde gå därifrån och spenderat pengar på dem....
Blääääääää




// Sara

Tömkörning



Sara tömkör Sanzor. Han var så himla duktig! :) skruttis!

/Maddie

Missing You

Året 2008-2009 Tog jag paus från gymnasiet, och mitt svenska liv för ett tag. Jag åkte iväg tillsammans med massor andra ungdomar till USA på ett utbytesår. Jag träffade Bland annat Erica, som jag ska åka till imorgon, genom  organisationen Explorius som jag åkte med. Jag hade turen att komma till världens bästa värdfamilj i norra Illinois. Staden heter Oregon och ligger ca 2 timmar väster om storstaden Chicago. Det var som en dröm att få bo i ett stort hus ute på landet, mitt bland skog och skyhöga majsfält. Mina värdföräldrar, Jim och Linda är lite äldre och har 2 vuxna söner. Deras ena son, Anders (Andy) bor på gården bredvid och har några hästar. anledningen att jag skriver allt det här i hästbloggen kommer jag komma till.. Det är  hästarna jag ska prata om, men känner att jag vill skriva lite historik innan jag börjar berätta. Stallet är ganska litet och väldigt mysigt. Jag ville verkligen storstäda stallet, men jag fick inte för Andy. Det går tvättbjörnar i stallet som bajsar över boxarna och när deras bajs torkar och man råkar få det i ögonen kan man bli blind... inte så kul!

Tror att det är ungefär 10 boxar i stallet, alla på rad. Valackerna gick tillsammans med två likadana, jätteskygga, assöta getter i en jättestor hage och stona gick på andra sidan stallet. Det var supermysigt att kunna gå ner till stallet och pyssla, eller bara gå ner och klappa hästarna en stund om man längtade hem. Jag red bara några få gånger, då de flesta hästarna inte var inridna. Andy har bland annat en mustang som heter Spirit (ser ut som hästen spirit från filmen) och en gigantisk tennessee walking horse som heter Willy. Han är urgullig, världens lugnaste och gör helst inget annat än går passgång haha :). De gånger jag red i början var det Willy jag red på. Det är en hel vetenskap det här med western. Dessutom hade han några inackorderingar när jag var där. En som jag fastnade extra mycket för var Freddie. Han var fux med stor bläs och vita helstrumpor(!), och väldigt lik Sanzor :) Honom red jag barbacka två ggr, och han var hur snäll som helst.

Saknar Usa och lantlivet jättemycket! Det skulle vara skönt att slippa åka 40 minuter bil varje dag för att ta sig till och från sin ögonsten. Men vad gör man inte för en bra stallplats!
 



Vem ser den här hästen ut som??


 
Freddie

 
Snow =)

 
snällaste Willy

 
en novemberdag



BayBoy som är i trapalanda nu <3

/Maddie

Dumma häst

Guuu vad arg jag var på Grodan idag!!! Nu har han tagit söder sitt tredje par av boots! och vet ni hur hästen gör? lyfter upp benet biter tag i bootsen och sätter ner benet igen så de går mitt i tu... ska köpa några i riktigt fuuuul färg så att jag inte blir lika arg!! tur att han inte har haft på sig sina professional el catago boots ute!!!

Annars har vi varit ute och gått med Elsa och Galax... mykt trevligt men vi fick bråttom hem när vi hörde ett skott :P


Jäkla häst....

// Sara


Universitetet...

Suck sitter på min lilla fritid och förösker lista ut vilka uppgifter som man ska göra xD känns som om att allt är lite luddigt i denna kurs ;) borde gått hästkursen som finns ist!!!!

// Sara

Tjohoo

Sanzor såg mycket mer harmonisk ut idag enligt Malin :D Det känns så himla skönt att det går framåt! Så idag har jag ökat på havren. Sanzor brukade bli sjukt aggressiv för några år sen när han fick havre, men jag misstänker att det kan grunda sig i andra saker än bara maten... Så imorgon blir det tömkörning tillsammans med Sara och Elisabeth. På fredag ska jag åka till Skara och till min fina Erica Funke! Hon bor i något som heter Skrövde (mitt mellan skövde och skara) och har stall på gården :) o massa katter of course! Så jag ska leva riktigt lantisliv i helgen och komma hem som en frälst människa haha.


Strääääck


Vissa har det lyxigt.. gratis lerinpackning och laserbehandling på samma dag.


Törstig plutt <3



/Maddie

Drygt handelsbanken

jag får inte beställa min jacka på sharpman mot faktura för jag inte har en inkomst på över 120.000 kr!! herre gud... är det så konstig att man inte vill betala förens man får sakerna... Man betalar ju inte för något man inte har ( obs samma sak när man köper häst! att betala en häst för stora pengar för att den har potetial? njaa.. kanske om man är proffs!)

Tur att mamma finns dock!!!!

// Sara

Equiterapeut

För någon månad sen var Equiterapeuten Malin ute i Bjärka o klämde, lasrade och drog i Sanzor. Ikväll kommer hon igen och jag är så himla spänd på vad hon har att säga om honom. Hoppas hon känner en förbättring! Sist blev hon orolig över hur lite muskler Sanzor hade i ryggen. Och visst, man kanske inte känner stor skillnad på 4 veckor, men nån förbättring kanske :). För vi har tömkört över cavaletti, ridit rund och låg i formen och klättrat en hel del sen sist. och i söndags kändes han så jäkla fin på LB:n så nån förändring måste det blivit iaf. Det kommer proffsiga bilder i ett senare inlägg! Nu måste jag sticka iväg o mocka.

/Maddie

Plastrong

Har bara hört massa bra saker om hemsidan http://www.equidesign.dinstudio.se/ så gick in där och hittade två plastronger jag skulle kunna tänka mig att köpa. Jag gillar när det är stilrent så inte massa spets el något sånt för mig :)
 
En helt "vanlig"

Eller en med lite "bling-bling" på....

Sen vill jag ha en fin brosch till den översta plastrongen

Den här heter crystal sun och är från http://prima4you.jetshop.se/startsida-c-168-1.aspx
 p.s Nu är pikuer viter jackan beställd!! d.s

// Sara

Älgjakt

Nu börjar snart den farliga tiden för oss ryttare; älgjakt! den 10 oktober. När det är älgjakt ute är det verkligen super viktigt att ha reflexer på sig! jag brukar även försöka prata högt och tydligt så att de hör när det är ett ekipage som kommer förbi och ingen älg. I vårat stall har vi det så bra att de som jagar älg i trakten skriver upp på tavlan de dagar de jagar så då kan man skita i att rida ut.



// Sara

Grodans Film

Hade lite dö tid idag på skolan så satt och nörda mig på videomaker och bara måste lägga ut den här på Grodan :) Ignonera dock ridfilmerna de e väääldigt gamla :) Hade inte ens min dressyr sadel då ;)


// Sara

Vart är min betfor?

Idag har varit ännu en häktiskt dag på skolan med ett möte som avslut. Kan inte ens räkna hur många gånger jag höll på att somna! Sen så åkte jag en snabbis till Fredriksborg för att handla lite betfor och linfrö. Jag kan lova att det märks att Grodan käkar för mycket betfor så idag spruta jag in medecinen i munnen på han istället, inte så populärt...
Önskar jag kunde köpa lite betfor till mig själv oxå a.k.a godis men blev så klart 20 min försen från stallet för att affären skulle vara öppen suck suck.. imorn ska jag köpa fetaste godis påsen iaf!!

Det blev stopp i spolspiltan så madde fick tvätta sanzor ute och jag kunde inte låta bli att ta ett kort ;)



// Sara




Varmskoning

Igår fick Sanzor pröva på varmskoning för första gången. Jag var inte där själv när han skoddes, men min syster berättade att han var jättelugn och att allt gick bra. Varmskoning verkar vara toppen och jag hoppas att jag kan vara med nästa gång Sanzor ska skos.

Nu ska jag upp till stallet och skritta ut en barbacka sväng. Sanzor blev riktigt öm sist han skoddes, men hoppas att det är bättre den här gången! Idag ska även mina assnygga rosa reflexer invigas :D

/Maddie

Socker hästen

Usch vilken dag det har varit. Först har jag haft vfu på en skolan. Det var verkligen jätte kul men shit vad trött man blev efter!! Sen åkte jag till lilla hästen för att promenera och ge honom medecin. Har dock kommit på att ge Grodan(en redan pigg häst) betfor varje dag är = självmord.... han kommer vara spänd som en duracell kanin när jag får börja rida igen kul kul.... kan bli värt att filma ;)




Vart tog solen vägen!?

// Sara

Beteendestörningar

Första dagen tillsammans med Sanzor fick jag och min syster en överraskning (utöver en galen häst alltså). Så fort man ställde in honom i boxen började han väva. Vi ringde till förra ägaren och berättade detta, och de påstod att han absolut inte hade hållt på med något sådant innan..... Det tror jag så mycket jag vill på! Beteendestörningar kommer inte över en natt, men tyvärr finns det ju oärligt hästfolk överallt. I början försökte vi bestämt säga till honom när han vävde, men att säga till en häst som väver gör den bara mer frustrerad. Idag när jag märker att han väver lägger jag in en tuss hö till honom, så han får något att plocka med. Har funderat på att köpa nån leksak till honom, men tror snarare att det skulle påverka negativt. Att han skulle väva mer när godiset tar slut i leksaken.

Jag har alltid fått höra att vävning sliter så mycket på hästarnas framben och kan leda till överansträngning, men faktum är att det finns ingen forskning som tyder på att Vävning skulle orsaka överansträngning av frambenen. Och alla har väl hört att beteendestörningar kan "överföras" till hästar som står i närheten av en häst som t.ex väver eller krubbiter. Det stämmer inte heller. Däremot är det stressande för andra hästar när grannen hela tiden står och väver, eller boxvandrar.

Läste en artikel på Hippsons hemsida där de gjort en undersökning på hästar med beteendestörningar. Ofta är det Varmblodiga hästar, valacker,  som är höga i rang som utvecklar beteendestörningar (har ingen förklaring varför). Sanzor passar bra in på den beskrivningen.

Forskning inom området visar att de viktigaste faktorerna för att förebygga och komma till rätta med en beteendestörning är att tillgodose hästens behov av social kontakt, födosök och rörelse (Man talar om något som heter de tre s:en: sällskap, söka föda och ströva).

Så snälla ryt inte åt en häst med beteendestörning. Dom gör det inte för uppmärksamhet, och det är ingen ovana. Det är en störning, frustration hos hästen som inte kan åtgärdas förrän miljön den lever i blir så naturlig som möjligt. För hur naturligt är det för en häst att gå ensam i en hage? Att gå ute några få timmar om dygnet och att stå i en box? Är Sanzor halt och ska ha begränsat med rörelse har jag honom kanske ensam i mindre hage, men jag förstår inte att det är så många som frivilligt har deras hästar ensamma i hagen. Den sociala kontakten är livsviktig för hästarna, både i stallet och ute. Människan älskar att behandla alla sina djur som om de vore små dockor. Vi gillar att klä våra hundar i söta kläder, rakar hästen från öronen ner till hovarna, klipper hästen inne i öronenosv. jag vet att jag själv så många gånger tänkt när det varit svinkallt ute "jag tror inte sanzor vill gå ut idag", men hästar tänker inte så. Okej nu kom jag bort från ämnet rätt grovt haha.

Sist men inte minst så önskar jag att jag kunde få bort Sanzors vävning helt. Just nu vet jag inte hur det skulle gå till, men det är otroligt frustrerande för mig att veta att han mår dåligt men inte veta varför eller vad jag ska göra för att han ska känna sig lugn och tillfredsställd i stallet.

/Madde


filmklipp LB:1

Här kommer ett klipp från tävlingen igår. Fick totalt 65,17% (189 poäng) Sanzor var så jäkla duktig!! :) min plutt<3



/Maddie

Graman

Jag brukar aldrig rida på någon hjälp tygel för 1 jag tycker man ska kunna rida hästen utan och 2 min häst går lite "atomatiskt" med böjd nacke så det har aldrig varit något problem. MEN jag vill att min häst ska kunna gå på allt och när vi ska träna på samling kan den hjälpa till något. Jag gillar just graman tygeln för att den är justerbar. går hästen som man vill behöver man inte hålla i den. Hittade en graman tygel från treadstone som har lite "gummi" längst ner så det blir extra elastiskt. Kanske passar min lite känsliga häst??



// Sara

Fika

Idag var det både seriedressyr och km-dressyr och eftersom min lilla häst inte är ridbar så satt jag vid fiket idag. Madde tävla dock och det gick super spec i lb:1 :)

Har även sett att min häst KAN trava snyggt så sen när han är frisk är det upp till bevis ;)





// Sara


Km + Seriedressyr i Bjärka Säby

Idag var det dags för klubbens sista tävling för i år. Seriedressyr och KM. Jag skulle rida tills jag stupade. Trots att jag klarade mig väldigt levande gick LB:1an jättebra! Slutade på 65,17%. Fick ett avbrott i galoppen. Det kom rätt hastigt och lustigt och vi var igång rätt fort igen, så jag kan leva med det. LA:1an gick inte fullt så bra. fick ihop 60,26%, men tyckte ändå att båda ritterna kändes toppen. Sanzor hade otroligt mycket bättre tempo än han haft innan på tävlingarna i år, och under och efter sista klassen var nog både han och jag helt färdiga.

En sak som jag hatar när jag tävlar är om man rider för en domare som sätter poängen, men skiter i att kommentera. Dagens domare skrev sammanlagt 8 kommentarer av 18 moment. Skulle önska lite mer feedback än så faktiskt...

Men otroligt nöjd överlag. Nu ska vi ladda om inför sista tävlingen för i år den 22/10 på Vreta. ska bli SKITKUL! :)

Fick tyvärr inga bilder idag, men lägger upp en liten filmsnutt senare :)

/Maddie

Busig Häst

Idag fick Grodan gå ut i sin lilla hage. Han ska gå i en liten hage för att han inte ska få tillfälla att springa omkring och busa... det funkade inte riktigt....


// Sara

Städning

jag och min syster fick rycket och började städa hemma och fy f*n vad mycket grejer vi har bara hemma!! Vi har 6 sadlar 15 träns 30 täcken endlöst mycket schabrak och de knäppaste 1000 bensören... suck. Det jobbiga är att det är inga skit grejer heller. Det är catago,rambo,verdus,amigo,anky, kiffer mm hästgudarna kommer straffa mig för jag slängde mitt gamla kieffer träns som är för stort för min nuvarande häst.

Det roliga med att vi har så mycket saker är att vi bara äger 1 häst... bortkämd xD jag kommer aldrig behöva tvätta täcke för ja måste bara byta ut det xD

Nja... dags att sälja lite grejer kanske??

Imorgon blir det att städa ur saker i stallet oxå.. lär hitta fler spännande fynd då ;)

// Sara

Vinterjacka

nu när det börjar bli kallt är det dags att dra fram vinterjackan... bara att jag inte har någon till stallet!! så letade runt på sharpman och hitta de några snygga jackor.. men frågan är vilken som e snyggast??


catago jacka 2715:-

Hv Polo jacka 1498:-

Pikerur jackan 2249:-(<3)

Schockemöhle jacka 1499:-

vilken e snyggast?? jag tycker mest om pikeur jacken men har massa saker i pikeur så känns lite tråkigt :S

// Sara

förbannad

jag blir så arg och förbannad när jag läser om sånt här! hur kan en människa hålla på så med gott samvete!!?
http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/glimakra/article1479532/Knorrevangen-atalas-for-djurplageri.html

De borde få mer än böter enligt mig!

/ Sara

Reflexer

Hamnade på hööks idag med mamma. Kunde inte motstå att köpa rosa benreflexer. Så jävla snyggt! Ska aldrig mer glömma reflexerna när jag är ute och rider :) Passade på att köpa något som kommer hålla mig varm i vinter.. En Overall. Ska bli skönt att för en gång skull inte frysa i stallet. Benreflexerna kostade 69:- per par, och overallen gick på 1539:-. Klämde lite på dressyrskydden jag nämnde i inlägget igår, och om jag ska vara helt ärlig kändes catagoskydden lite... rejälare på nåt sätt. Samtidigt kändes dets om C-skydden är lättare att göra rent om de blir skitiga. Så väntar tills nästa runda till Sharpman.


Bild från hööks hemsida

/Maddie


Sneeeett

Imorse när jag och Sara vaknade kl 7 var det 2 grader ute. BURR!!!! alla hästar utom tre gick ut med täcken idag. riktigt kyligt! Efter utsläppet red jag dressyr för Sara. i början kändes allt hopplöst, sen fick Sanzor gå vänsterställd i princip hela tiden, och helt rak i högervarv, även på volten. Jag fick sitta så rakt jag kunde ( ni kan ju se bilden på hur jag vanligtvis sitter, och då känns det som jag sitter rakt. Sen kan ni se bilden när jag faktiskt sitter ganska rakt, och då känns det som jag har hela rumpan på högersidan. stört!!) Så efter lite korrigering av sits och av häst så gick han jättebra! Han kändes  till och med pigg!! Helt sjukt hur man kan sitta utan att veta om det. längtar tills vi får speglar i ridhuset!


Här känns det som jag sitter rakt....


man fattar inte hur illa man egentligen sitter förrän man sett det själv.




Tappade ena stidbygeln... typ.

/Maddie

Stallkompisar

Finns det något mysigare att titta på när man ligger hemma och är sjuk ??
Även om de rider som säckpotatisar så är serien ändå underbar!<3


// Sara

Sjukdag..

Idag har det blivit en riktig skit dag.. blev jätte hostig efter jag och madde varit i stallet imorse så ikväll blir utgången inställd och jag ska istället kurera mig med bra film och varm choklad (Y)
Hade lite halv lektion för Madde och hon kommer säkert lägga in någon bild sen ( om det finns någon fin, jag är verkligen värdelös på att ta kort!)
Har även gjort en lite provosorisk sjukhage åt min lilla häst så imorgon får han gå ut igen. Det är en lättnad för han är lite "studsig" när man går ut med honom nu när han stått inne. Ska bara hitta på något smidigt sätt att ge han sin medecin på. Tror jag ska blanda ner det i betfor och sen hälla i lite äpplejuice så kanske han äter det...


// Sara

Dressyrskydd

sist jag och Sara var på sharpman blev jag lite smått förälskad i dressyrskydden från Catago. Materialet känns jättelätt att rengöra och de känns riktigt robusta jämfört med andra dressyrdamasker osv jag sett innan. Dock svider priset lite. 899 kronor... Kanske inte är så mycket för vem som helst, men är man fattiglapp som inte har föräldrar som betalar till höger och vänster så är varenda extra utlägg lite jobbigt. Det finns även en "kopia" från hööks för 729 kronor. Om Kvaliten känns likvärdig kan man ju lika gärna köpa dem. eller vänta... märke eller inte märke? ;)

För det är ju så jobbigt att rulla upp lindorna efter varje gång man tävlar dressyr. SKA ha :)




/Maddie


Husarest för Grodan

Så här ska Grodan behandlas nu fram tills återbesöket:

dag 1 & 2 boxvila med 15 min promenad
dag 3-6  45-60 min promenad, medecin
dag 6-återbesök 60 min promenader gärna uppdelat. Gärna tömkörning på rakt och fast underlag.
Och sen får vi hoppas på att han inte behöver behandlas igen men man vet ju aldrig :)

Nu blir det att vänta på att Madde ska hämta mig så vi kan åka till stallet :) Efter stallet ska vi grilla, baka kladdkaka och se massa fiiilm!!



Inte direkt lycklig över att ha husarest ;)

// Sara


Nytt i skåpet

Har ju lite nya grejer som jag har köpt på hsarpman :)


mitt nya pannband som jag ska ha på dressyrtävlingarna, köpte det på rea för halva priset!! :D (tur det annars hade jag aldrig haft råd!)

Nytt tävlings schabrak, kanten är samma blåa färg som pannbandet och en silver kant emellan de blåa.

Äntligen den underbara Action padden!! (akton) guud va jag har längtat. Den är inte lika "stum" som de andra gelpaddarna.

Nya borstar och en microfiber vante! Underbar och billig. Verkligen att rekomendera. Dock tyckte Grodan den var dö läskig i början men nu älskar han den!

Mitt favvo shampo! är för bruna hästar ( finns för andra färger också) och luktar gudomligt. Plus att hästen blir jätte blank och fin :)

btw ser ni den "bruna" ringen bakom shampot? Ja där stod min hovolja innan jag SLÄNGDE den :D nu blir de inga fler missfärgningar i mitt skåp!

// Sara

You and me forever, nothing gets better

åh jag älskar verkligen Set fire to the rain med Adele. Den går på högsta volym i bilen. Folk som ser mig köra måste tro att det sitter en psykopat bakom ratten.

Idag tog jag med mig syrran upp till stallet för att tömköra S. Det gick skitbra! han var pigg och framåt hela tiden fastän han gick i en helt okej runt och låg form. första gången jag bad honom om mellantrav fattade han galopp. För någon vecka sen fattade han bara galopp från två varvs slängtrav. o trav över bommar var jobbigt, men han var rätt duktig på det också :)
Tog tyvärr inga bilder eftersom jag svettandes sprang och stundvis galopperade(!) efter en häst i en halvtimme, och dessutom låg kameran i bilen. Men lägger upp en gammal bild på min lilla bebis iaf :)

Imorgon ska jag rida ut med Elsa och prinsen! ska bli jättekul att rida ut tillsammans med nån!! så tråkigt att rida ut själv, och dessutom rätt osäkert trots att jag har en häst som i princip är som en stridsvagn ute och ganska orädd.


Sanzor som föräldralös liten bebis

/Maddie

Hovvård

Nu kommer information som är super viktig!! Tar du hand om din hästs tassar!? Det är faktiskt så att du ska INTE smörja hovarna! Du kan fråga vilken skicklig hovslagare som helst. Oljan kommer inte tränga in i hoven utan ligga på ytan och HINDRA fukt från att komma in i hoven. Om du vill göra något bra för din häst tvätta ist hovarna.

Snacka om att man blir lurad av att köpa massa produkter för hovarna och så är det bästa för tassarna billigt vatten!



Gör som jag och mång andra smarta skit i oljan!

// Sara

Kliniken

Nu har jag och Grodan äntligen kommit hem från kliniken, vilket väder!! usch... men nu har grodan fått rings skor fram och så har han blivit bahndlad så nu mår han snart bra! :D nu blir det skritt i 3 veckor sen på återbesök och förhoppninsvis friskförklarning!
När de skodda Grodan gjorde de det med värmaskoning, usch vad konstigt det var att fötterna rök tyckte min lilla häst! xD men super duktig var han.




// Sara

Avstånd i hoppningen

Ska åka upp och tömköra Sanzor tillsammans med Elisabeth idag. funderar på om jag ska lägga ut några bommar eller cavaletti på en volt så han får jobba lite extra med att lyfta de där bakbenen och ryggen. Jag är fruktansvärt dålig på avstånd, och alltid när jag försöker måtta ut avstånd känns det som sanzor kommer PÅ bommarna istället för över dem hur jag än lägger ut dem. så idag ska jag lägga ut dem efter en "guide" som jag har googlat fram (om inte Sara hinner komma upp och lägga ut dem åt mig förstås haha). Hippson är faktiskt en jäkligt bra sida med massor tips på bra ridövningar, frågor och svar från tränare etc.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/hoppning/avstand-vid-hoppning.htm

Vet inte om jag nånsin kommer lära mig vad avstånden ska vara i huvudet, speciellt inte på relaterade avstånd och kombinationer i hoppningen, men jag får nog helt enkelt skylla på att jag är dressyrtjej innerst inne.

Nya Tassar

Idag ska jag och min pappa åka iväg med Grodan till kliniken för att få ordning på Grodans tassar. Han har väldigt tunna sulor så han är lite öm i dem. Märkte det i ridningen för han ville verkligen inte gå fram så nu ska det fixas till.  Men kan ju inte skryta om att vi haft tur med vädret!!!

Ska passa på att fråga de veterinärer på kliniken vad de tycker om den nya trenden inom tandraspning så får vi se vad de säger :) Tycker det är intressant med andra åsikter i frågan.



Önska oss lycka till!!

// Sara

Tandraspning

Nu måste ju alla hästälskare lyssna upp. Tydligen har det kommet ett nytt rön om att inte göra slentrianraspning tänderna på hästen från veterinärutbildningen då man menar att vassa tänder på hästar är normalt och att de fel som uppstår kommer av felaktig betsling och nosgrimma!
Något att tänka på om man ofta får åka till tandläkaren. Har raspat tänderna på Grodan en gång och då tyckte veterinären bara att han hade normala hakar ( hästar får mellan 7-9 års ålder hakar på kindtändern) och var väldigt fin i munnen! Stolt matte ;) Tycker dock att man ofta ska göra en munkontroll på hästen! Gärna någon utbildad som ser lite med andra ögon.
Nästa gång något känns fel i munnen på ens häst kanske man ska se över betsling, nosgrimma och ens egen ridning. Klart man ska fixa så hästen är fin i munnen men man kan inte bara behandla syntomen man måste behandla orsaken också annars kommer bara problemet tillbaka.

Läste dock att de undrade vad man ska göra då om man inte får ha vissa bett och nosgrimma och jag vill bara säga som många andra säger, byt om! Om man byter nosgrimma och bett ofta så hinner det oftast inte bli något krångel i munnen.
Mer kan ni läsa på http://www.hippson.se/blogs/VeterinarStudenterna/naturlig-forvirring-kring-hastens-tander.htm




Vi får se om den här forskningen håller i sig eller om de återgår till det gamla vanliga....

// Sara



Ullared

Jag är sjukt sugen på att ta en tripp ner till Ullared och shoppa loss bland hästgrejerna. Benlindor, reflexer, schabrak och massor fler saker man aldrig kan få för mycket av. Har aldrig varit där och har ingen aning om hur bra kvalitet och hur snygga saker de faktiskt har, eller hur mycket de har. någon som vet? Skulle så gärna vilja ha vinröda benlindor...

kanske får ta o fylla en bil o åka ner :) är rätt säker på att Sara är på den idén i allafall!


/Maddie

Craving

Har suttit och dreglat över de här pannbanden ett bra tag nu. Skulle så gärna vilja ha ett, eller två eller varför inte tre till Sanzor. Sara köpte ett jättefint blingbling-pannband till Grodan på Sharpman sist vi var där, och som dessutom var på rea. Hon får ta o lägga upp en bild på det :) Tyvärr fanns det inget som passade hästen with the giant forehead (aka. Sanzor) haha. Äkta swarovskipannband kostar ju uppemot tusenlappen också, så jag får nog vänta tills jag är rik. 

Länk till Otto Schumachers hemsida hittar ni här---> http://www.os-sattlerei.com/en/stirnbaender/familie7.php
 supersnyggt pannband som kommer ifrån Otto Schumacher
/Maddie


Pedagogik i ridning?

Jag hade en föreläsning på Liu om en känt pedagog som hette Vygotskij som fick mig att verkligen tänka till. Föreläsaren började prata om att istället för att se vad barnen inte kan ska man se vad de faktiskt kan. Posetivt tänkade. Det pratades också om att istället för att få barnen att med kvantitet växa upp ska man göra det med kvalitet. ( Alltså man ser barnen som små vuxna som behöver växa upp istället för  barn med kunskap )

Eftersom jag är en tvättäkta hästnörd och måste alltid bolla med nya spännande ideér runt hässthållning började jag applicera det här tänket hos hästen.

Jag tycker ( och jag hoppas andra gör det med) att man ska skynda långsamt. Hästar är levande varelser som måste få mogna fysiskt OCH psykiskt.

Tyvärr känns det som att man istället för en kvalitets utveckling vill man få fram en kvantitets utveckling på hästarna...
Men som med allt annat får man hoppas att kvantitets tänket bara är ett undantag och inte tvärt om!

Alla som känner mig vet att jag är en ganska negativ person. Ska alltid nervärdera min egna kunskap och kompetens för att inte bli besviken. Så därför kan jag nu ärligt säga att det är slut med det! Från och med nu ska jag och Grodan träna på ett posetivt sätt. På Vygotskij sättet. Tex, istället för att tänka att min häst inte har någn fin trav så ska jag utnyttja att han har en fin galopp. Försöka träna på saker han redan kan, saker som är kul och kanske bara sen göra en svår övning för att ge oss en utmaning.

Tycke att ett såndant tänkade kommer säkert både jag och Grodan att nå ytterligare längre i ridningen.


Ibland är det klok att använda sin utbildning i andra områden;)
Ska dock iväg och ha praktik i en klass nästa vecka.. vet inte om läraren blir så glad om jag behandlar barnen som hästar....

jag och en unghäst ifrån tyskland.
// Sara


Älskade kopia...

Efter som jag är en fattig student så har jag inte råd att köpa svindyra grejer till Grodan. Därför blev jag absolut superlycklig när jag så att hööks har ett anatomiskt bett med d-ringar! Får testa om det fungerar på Grodan.
Grodan är ju fullblod och ganska liten i munnen så har tidigare fått ha bridongbett men tror om det är anatomiskt så borde det ändå ligga bra i munnen på honom.



229 kr på hööks

lätt värt pengarna ;)

// Sara

Dressyr med Speedy och tvillingarna

Idag hade jag lite lektion för tjejerna Hannah och Vilma som tillsammans äger d-ponnyn Speedy :)
Det gick jätte bra och båda två var jätte duktiga!


Lite framridning på snodd då Speedy har svårt att slappna av.

Syster Hannah hoppa upp (med gympa skor!!, tur de hade säkerhetsstigbyglar) en stund.

Efter ett tag börjar både han och Vilma slappna av :)

Alltid viktigt att klappa när hästen är duktig! :)

Var tvungen att lägga in en bild på mig när jag försöker förklara någat. Lägger alltid huvudet på sne xD
 Brukar bli yr efter ett tag!

En bild på min systers hund Ajax när han "hjälper" till att plocka undan efter lektionen ;)
 
// Sara

Stallet

Här kommer lite bilder på hur stallet ser ut! :)                                                                                                                                                           

Här är stallet framifrån. I mitten ser ni ute banan.

Hagarna

Foder och spån utrymmet

Det stökiga skåprummet ;)

Ena stallgången :) på den här sidan står både Sanzor & Grodan!

Andra gången. Till vänster är spolspiltan och rakt fram är ingången till ridhuset.

Ridhuset

Det var lite bilder det, kommer säkert bli fler :)
// Sara

Sara Ahlgren

Tja! :)
Mitt namn är Sara och jag är 19 år och har häst på Bjärka tillsammans med Madde :) Vi tänkte starta en liten blogg för att ventilera lite om det som händer i våran lilla värld.
Jag började rida när jag var 10 år, innan dess var jag livrädd för hästar! Men när våran familj åkte iväg till Island och skulle rida där så var det bara att fatta mod och hoppa upp på hästen. Och vilken ritt sen!! Efter det har jag aldrig hoppat av ridningen.
Jag gick på Ånestad ridskola i ca 4 år innan jag fick min söta lilla låne häst Amorina. Henne hyrde vi från öknehult i kisa under ett år för att se om jag klarade av att ha egen häst.
Amorina vart busig efter ett tag då hon "vaknade" till liv när hon fick galoppera över långa fält och jag åkte av fler gånger än vad jag kunde räkna.

Efter det köpte vi hästen Emilio som var så underbar! Han var duktig i hoppning och duktig på dressyr. Men det bästa med honom var att han var så genom snäll jämnt! Men tyvärr så gick han omkull i hagen och fick höften ur led så vi fick säga adjö.
Efter Emilio köpte vi lille Kalle. Kalle var en liten virvelvind kan jag lova! Och tyvärr efter ett tag resulterade det i att han bröt hovbenet. Efter det kände jag att jag inte ville köpa en ny häst så vi hyrde en d-ponny som heter Neman honom hade jag ett tag samtidigt som jag red en häst som hette Kir Royal. Dessa hästar lärde jag mycket av!!

Tiden kom och jag började längta efter egen häst igen, så jag åkte och köpte Quino! Quino kommer alltid ha en stor betydelse i mitt hjärta. Honom har jag lärt mig så himla mycket på men för två år sen gick en gammal senskada upp och vi bestämde oss för att det inte var humaniskt att låta honom forstätta.

2009 23 dec kom världens bästa julklapp till mig, Grodan! Grodan är ett engelskfullblod född 2003 som egentligen heter It´s Good. Grodan är verkligen vad man kan säga en kelgris och i hanteringen är han en riktig ängel! MEN när jag köpte honom och han  kommit hem började cirkusen. Bockningar, segringar, ont i SI-leden, behandlingar mm. Men idag är Grodan verkligen super! Han går nästan alltid i form, är duktig på att hoppa ( hoppar allt tvekar inte på nått) och världens bästa att rida ut med!
Vi har startat en Lb:1 dressyr och clear round med godkända resultat!
Jag själv har även gått en hästskötarutbildning i tre år och har även jobbat i Tyskland ca 2 månader med unghästar.

Det var lite om mig! :)



// Sara


Madeleine Mahrs

Halloo!

Jag heter Madeleine och driver den här bloggen tillsammans med Sara. Har nyligen fyllt 21 år och är född och uppväxt i Linköping. Jobbar Heltid på ett företag här i stan som heter Agama Technologies och springer så ofta jag hinner, när jag inte är i stallet. Tillsammans med min syster Elisabeth äger jag hästen Sanzor. Ridningen kom in i mitt liv när jag var 5 och började på Valla. Under alla år jag spenderat där har jag hunnit sköta geten Albertina, monstershettisen Anton, krutgubben Red Port, klumpedunsan Cinderella, Den stora herren Back Gammon, samt ängeln Carisma. Alla dessa underbara hästar har en speciell plats hos mig, och idag är det bara Röding (Red Port) som fortfarande lever. 

Som för alla andra småflickor har en häst alltid stått överst på min önskelista till födelsedagarna och jularna. Pappa var övertygad om att om jag och min syster fick en häst skulle vi tröttna efter något år. På något sätt lyckades vi övertala våra envisa föräldrar om att vi inte alls skulle tröttna-och den 28 April 2006 stod han där på kliniken i mantorp. Örsholms Sanzor, en halvblodsvalack född 3 Maj 1999. Han var den vackraste hästen jag någonsin sett. Fux med stor vit bläs och vita helstrumpor bak. Allt jag nånsin drömt om.
De första 3 åren var blod svett och tårar. Bett, sparkar och öron slickade bakåt. Gick man in i boxen attackerade han. borstade man på rumpan hotade han att sparka. flyttade man på honom i boxen hotade han. Detta var vår vardag tills vi flyttade till bjärka säby. Han blev som förbytt. Nu är han, enligt mig, världens snällaste, finaste, gosigaste (okej det där stämmer inte, haha) lilla kebab. Kebab blev hans smeknamn under helvetestiden, och det sitter i än, men mest på skoj.

Med Sanzor har jag och Elisabeth tävlat dressyr och hoppning upp till LA:1 och 1m. Han älskar att hoppa mer än dressyr, men är snäppet bättre i dressyren då hans hoppstil är något.. speciell!

I den här bloggen kommer jag och Sara prata om vår vardag tillsammans med våra hästar. Allt ifrån skoning till ridning och tävling till smörjning.. ja allt helt enkelt.

Det får räcka för idag. Kommer jag på något mer skriver jag det imorgon. nu är det läggdags :)



From The Horseback

Det här kommer att bli en hästblogg men just nu är den under byggnad ;)

// Sara
 

RSS 

2.0

design by noalik.blogg.se