Dubbla täcken?

Nu när det har varit ryssvinter i någon vecka har väl ingen missat hysteriet med dubbla täcken, frågetecken om halvhals, helhals osv. Jag har aldrig velat lägga på Sanzor dubbla täcken ute, dels eftersom hans vintertäcke (Rambo utan hals) är av otroligt bra kvalitet och slitstarkt material, dels eftersom han får så pass mkt vinterpäls. Stora vintertäcken väger en hel del, och det finns en viss risk för att hästen får ont i ryggen av dubbla täcken, samtidigt som dubbla täcken med t.ex 200g i varje absolut inte ger samma effekt som ett 400g täcke. Jag har även funderat på att behålla samma täcke ute som inne, men eftersom vi har möjlighet till täckesbyte i stallet så är det inte aktuellt i år iaf..

Täcke med hals eller utan då? Klistrar in ett utdrag ifrån hippson.se:
Halskragar och magplattor behövs inte
- Värmebalansen ska spegla hela hästens yta. Det är därför helt onödigt att använda halskragar och magplattor, även på klippta hästar. Dessutom har vi uppmätt att värmeavgivningen från halsen är mindre än från hästens övriga kropp, berättar Karin. 
Hästens underhudsfett är också en betydligt viktigare faktor än till exempel päls, som isolering mot kyla. Fett isolerar tre gånger bättre än annan vävnad. Se därför till att din häst inte är mager, om du vill hjälpa den att hålla värmen i vinter.

Klicka på länken nedanför så får ni läsa hela artikeln! Mkt läsvärt (:


http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm


Det som irriterar mig mest med den här täckeshysterin och den svenska vintern är att det verkar som om folk blir lika förvånade varje år när det blir kallt. Hallå?? Vi bor i Sverige, i norr, högt upp? Det är helt normalt att det blir 15 minusgrader och snö. Vissa man träffar reagerar på Sveriges vinter som om det vore nån förbannelse. Jag fullkomligt älskar vintern, och att vi de senaste tre (1 i USA + 2 i Sverige) vintrarna haft snö under hela vintern.
Vi människor älskar ju dessutom att behandla våra djur som om de vore småbarn. Fryser jag så fryser min häst.. eller?

Ni ska se min hund, han är aldrig så pigg som när det är 20 grader kallt ute! Det är nog delvis han som har fått mig att älska vintern så mycket som jag gör också, eftersom han älskar den.
Däremot har varje årstid sin charm, och utan de olika nyanserna skulle man nog tröttna rätt fort..

/Madde

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0