bortom all kontroll

Igår när jag åkte hem ifrån stallet vid 21.30 på kvällen hände det som jag fruktat mest varje höst- och vinterhalvår så länge jag haft körtkort. Precis när jag hade kört upp för backen efter bron vid Bjärka säby tittar jag bak i backspegeln. Sara låg bakom i sin bil. När jag tittar fram igen några sekunder senare stod de bara där. Två vildsvin. Jag körde inte fortare än 50, men jag hann inte bromsa in. Det var som om allt gick i slowmotion men samtidigt gick allt så jävla fort. Det ena vildsvinet träffade jag på hela sidan, så den flög en bit, och den andra såg jag inte lika bra, men jag tror att jag träffade den främre delen av den. Båda försvann åt varsitt håll ut i skogen direkt efteråt.




Det var så fruktansvärt hemskt! Bilen sket jag i just då, och jag blev inte skadad, men tänk om vildsvinen var jätteskadade och led? Jag bröt ihop direkt efter krocken. Stackars Sara fick ta hand om mig. vi körde fram en bit in på en mindre väg och ringde polisen, som var så otroligt snäll! Jag kände mig som värsta mesen, men jag som vanligtvis har svårt att döda flugor ville aldrig behöva ha oturen att köra på vilt.

Fick beskriva exakt vart det var jag körde på dem så de kunde skicka ut eftersök. Däremot skulle jag inte märka ut platsen eftersom vildsvin kan vara väldigt aggressiva samt gå i större grupper. Efter samtalet med polisen fick jag hänga med hem till Sara och dricka varm saft o äta macka. Hon körde framför mig hela vägen från bjärka till sturefors, först i 20 km/h i någon km, seeen 30 och det snabbaste vi kom upp i var runt 45km/h. Snacka om bra kompis! Jägaren ringde mig nån timme senare för att fråga lite saker. Funderar på att ringa honom ikväll och fråga hur det gick. Jag hoppas att de hittade dem! Det skulle vara förskräckligt om de gick runt och långsamt plågades till döds av sina skador. Har jag tur så träffade jag den ena grisen på magrutorna (vi kan väl låtsas att grisar kan ha magrutor) så han bara fick lite träningsvärk. Den andra som jag inte träffade hela klarade sig nog ganska bra tror jag.. De var så söta! Inte alls som jag föreställt mig att vildsvin skulle se ut. De var smala, ljusgrå och väldigt långa och halvstora. De var antagligen bara året gamla.

Imorse när jag vaknade var det riktigt svårt att gå upp. Jag hade drömt traumadrömmar och sovit väldigt dåligt! Fick börja min dag med att ringa runt till försäkringsbolag och bilfirmor etc. på KIA försäkringen förklarade de snällt att självrisken skulle kosta 5000kr. Där kom nästa chock. hur skulle jag kunna hosta upp 5000 kronor bara sådär??? Min dag blev totalförstörd! Fick hur som helst masa mig iväg till bilverkstaden med min söndertrasade lilla Lee Ragner och mamma framför i Subarun (dvs min skjuts hem från bilverkstaden). Väl där gick verkstadskillen in och tittade på vad vi hade för försäkring på bilen, och det visade sig att vi tecknade en merförsäkring för olycka med vilt när vi köpte bilen. Yeeeees! Nu känns allt lite bättre. Är otroligt trött, så ska till stallet och rida lite lugnt nu och sen hem och sova direkt. Det känns som jag har gråtit en hel dag. Ögonen är helt svullna och huvudet dunkar.

Jag kommer inte köra fortare än 50-60km i timmen nu när jag kör i mörkret. Det kommer bli bilkö på brokindsleden ut till bjärka säby nu, så om möjligt, välj annan resväg. :) Lägger upp bilder på skadorna på bilen senare ikväll om jag är pigg nog..

Ha respekt för mörkret och för de vilda djurens brist på trafikvett när ni kör bil. Det kostar mer tid, pengar och energi att försöka tjäna in några minuter genom att köra lite fortare och som resultat inte hinna bromsa för vilt, än att ta det försiktigt och upptäcka faror och djur i tid.

/Madde

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0